Σχετικά
Η Μηχανοργάνωση της ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου, είναι γραφείο του Τμήματος Α’ της Υπηρεσίας Δοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, με αρμοδιότητες:
- Εγκατάσταση και αναβάθμιση τοπικών υπολογιστικών συστημάτων με διανομές GNU/Linux. Η δέουσα σειρά προτίμησης είναι Debian, Ubuntu, Gentoo, Fedora, Mandriva, SuSE.
- Την υπηρεσιακή επάρκεια σε τεχνικό εξοπλισμό και την υποστήριξη των υπαλλήλων, στην χρήση των υπολογιστικών συστημάτων που τους έχουν παρασχεθεί, για την εκπλήρωση των εργασιών τους.
- Συντήρηση της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του τοπικού δικτύου, της ΠΕΔΙΕΚ.
- Συντήρηση συστήματος κοινοχρήστων αρχείων και εκτυπώσεων, σε περιβάλλον Samba. Μηνιαία λήψη αντιγράφων ασφαλείας.
- Συντήρηση συστήματος Πρωτοκόλλου. Μηνιαία λήψη αντιγράφων ασφαλείας.
- Τον σχεδιασμό και ενημέρωση του ιστοτόπου της ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου.
- Την ενημέρωση του συστήματος καταγραφής σχολικών μονάδων Survey (survey.sch.gr).
2002 – 2003
Η Μηχανοργάνωση δημιουργήθηκε το 2002, μαζί με την ίδρυση της ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου και πρώτος υπεύθυνος του γραφείου ορίσθηκε ο κ. Χρήστος Μπίτσης.
Ο κ. Μπίτσης ανέλαβε όλη την εγκατάσταση του υλικού του τοπικού δικτύου, δηλαδή, εγκατάσταση καναλιών, πριζών και την καλωδίωση και επέβλεψε την εγκατάσταση του υλικού στον χώρο του τηλεπικοινωνιακού κέντρου του κτηρίου στη διασταύρωση των οδών Φώτου Τζαβέλλα και Σταδίου.
Η αρχική λειτουργική μορφή του τοπικού δικτύου της ΠΕΔΙΕΚ, ήταν ένα τυπικό τοπικό δίκτυο σε περιβάλλον ιδιοταγούς άδειας χρήσης Microsoft Windows, και Microsoft Office.
2003 – 2006
- Εγκατάσταση Κοινοχρήστων. Το 2003 ο κ. Μπίτσης ανέλαβε την πρωτοβουλία, αρχικά να μεταφέρει τα κοινόχρηστα αρχεία σε SuSe Linux 8.2 Samba Server έκδοσης 2.0 με τοπικοποίηση (locale) iso8859-7. Εξ αρχής αντιμετώπισε προβλήματα στα ελληνικά ονόματα των αρχείων, στα οποία γινόταν χρήση της τυπικής κωδικοσελίδας για τα Microsoft Windows της εποχής, δηλαδή cp1253. Το πρόβλημα με τα ελληνικά ονόματα αρχείων το αντιμετώπισε εισάγοντας την επιλογή codepage = cp737 στο αρχείο ρυθμίσεων της Samba, /etc/samba/smb.conf. Πρέπει να τονισθεί εδώ ότι αυτή η επιλογή ήταν επινόηση του ιδίου, καθότι το 2003 δεν υπήρχε ελληνική τεκμηρίωση στο αντικείμενο αυτό.
- Εγκατάσταση Λειτουργικού και Εφαρμογών. Έχοντας επιλύσει το πρόβλημα της απεικόνισης των χαρακτήρων, προχώρησε στην άμεση αλλαγή του περιβάλλοντος εργασίας των χρηστών αντικαθιστώντας το λειτουργικό σύστημα, ιδιοταγούς άδειας χρήσης, Microsoft Windows, με λειτουργικό σύστημα, δημόσιας και ελεύθερης άδειας χρήσης, GNU/Linux. Ακόμη αντικατέστησε την, εμπορικής και ιδιοταγούς άδειας χρήσης, εφαρμογή γραφείου, Microsoft Office, με την εφαρμογή γραφείου, δημόσιας και ελεύθερης άδειας χρήσης, Open Office έκδοση 1.0.
- Η ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ. Ηπείρου και τα τμήματα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης οργάνωσαν, από 12 μέχρι 14 Μαΐου 2006, το 1ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο και την υποστήριξή του ανέλαβε το γραφείο της Μηχανοργάνωσης υπό τον κ. Μπίτση, ο οποίος ανέλαβε και την κατασκευή της ιστοσελίδας αυτού του συνεδρίου.
2006 – 2009
Με αίτησή του ο κ. Μπίτσης αποσπάσθηκε στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ του 1ου Γραφείου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, οπότε η θέση του καλύφθηκε από τον κ. Ανδρέα Μ. Γραμματικόπουλο.
- Στις 02-07-2007 και με κοινή πρωτοβουλία των κ. Μπίτση και Γραμματικόπουλου, έγινε επιτυχημένη δοκιμαστική εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος Thin Client σε περιβάλλον Debian GNU/linux. O server του συστήματος είχε την εξής σύνθεση:Επεξεργαστής: AMD 1000MHz
Μνήμη RAM: 1024 MB SDRAM
Κάρτα Γραφικών: NVidia GeForce 400 MX
Κάρτα Δικτύου: Realtek 8139D
Κάρτα Ήχου:Creative CT4810
Σκληρός Δίσκος: Maxtor 40GB
Ως clients χρησιμοποιήθηκαν 3(τρία) μηχανήματα με επεξεργαστές, 2 Pentium II 233 και 266 MHz και 1 Pentium III 350 MHz, και μνήμη 64 ΜΒ. Ως κάρτες γραφικών στα τερματικά χρησιμοποιήθηκαν 2 S3 Virge με 4ΜΒ μνήμης και μία S3 Trio στα 8 ΜΒ.Χρησιμοποιήθηκε ελεύθερο λογισμικό δημόσιας χρήσης, από το Linux Terminal Server Project.
- Η ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ. Ηπείρου και τα τμήματα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης οργάνωσαν, από 12 μέχρι 14 Μαΐου 2006, το 2ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο και την υποστήριξή του ανέλαβε το γραφείο της Μηχανοργάνωσης υπό τον κ. Γραμματικόπουλο, ο οποίος μαζί με τον κ. Μπίτση ανέλαβαν την κατασκευή της ιστοσελίδας του 2ου συνεδρίου.
- Η ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ. Ηπείρου επ’ ευκαιρία της ανακήρυξης του 2009, από τον Ο.Η.Ε., Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας, ανέλαβε την διοργάνωση ημερίδας στα Ιωάννινα, την 4η Απριλίου 2009. Η ημερίδα αυτή διεξείχθει υπό την αιγίδα του Εκπαιδευτικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Ηπείρου. Το θέμα της ημερίδας ήταν «Διαστημική Εξερεύνηση και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Την όλη αλληλογραφία, το διαδικτυακό υλικό της ημερίδας, την ιστοσελίδα και την τεχνική υποστήριξη ανέλαβε το γραφείο της Μηχανοργάνωσης υπό τον κ. Γραμματικόπουλο και από τον Ιανουάριο του 2009, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής και υπό τον κ. Αναστάσιο Ελευθεριάδη.
- Κατά τους μήνες Μάϊο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009, έγινε η μεταφορά και αποκατάσταση της λειτουργίας της ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ. Ηπείρου, στο ανακαινισθέν κτήριο «Γεωργίου Σταύρου», επί της διασταύρωσης των οδών Ανεξαρτησίας και Λουκή Ακρίτα.